4 February, 2025, Honden training
Is jouw hond gestopt met eten en maak je je zorgen? Ben je opzoek naar oorzaken en tip? In deze uitgebreide blogpost ontdek je precies hoelang een hond zonder voedsel kan, welke signalen op problemen kunnen wijzen en vooral - wat je eraan kunt doen. Met praktische tips en duidelijke richtlijnen help ik je begrijpen wanneer verminderde eetlust normaal is en wanneer je actie moet ondernemen.
Een gezonde volwassen hond kan in principe drie tot vijf dagen zonder eten, maar dat betekent niet dat dit gezond is. Het lichaam van je hond heeft regelmatig voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Bij puppy’s ligt dit anders - zij kunnen maximaal 12-24 uur zonder voedsel omdat ze nog in de groei zijn.
Belangrijk om te weten is dat als je hond niet drinkt dit veel urgenter is dan niet eten. Een hond die helemaal niet drinkt moet binnen 24 uur door een dierenarts gezien worden.
Er is een groot verschil tussen een hond die plotseling stopt met eten en eentje die geleidelijk minder gaat eten. Plotseling stoppen kan wijzen op acute problemen zoals een infectie, maag-darmproblemen, verslikking of obstructie. Ook stress door veranderingen kan erop van invloed zijn.
Let extra goed op als je hond naast niet eten ook niet of nauwelijks drinkt, lusteloos is, braakt of diarree heeft, pijn lijkt te hebben of gedragsveranderingen vertoont. In deze gevallen is het verstandig om er snel bij te zijn en contact op te nemen met de dierenarts.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond zijn eten laat staan. Vaak is het een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat je trouwe vriend zijn neus ophaalt voor zijn voerbak.
Gebitsproblemen komen vaak voor en kunnen ervoor zorgen dat eten pijnlijk is. Ook inwendige problemen zoals maag- en darmklachten, nierproblemen of hormoonafwijkingen kunnen de eetlust beïnvloeden. Soms is er sprake van een onderliggende aandoening die alleen door een dierenarts vastgesteld kan worden.
Soms ligt de oorzaak in het gedrag van je hond. Stress, angst of een nieuwe situatie kunnen ervoor zorgen dat je hond tijdelijk niet wil eten. Ook verveling met het voer of een verwende eetlust kunnen een rol spelen. Het is belangrijk om het gedrag van je hond goed te observeren om te zien waar het probleem vandaan komt.
Als je hond niet wil eten zijn er verschillende manieren om de eetlust te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld het voer aantrekkelijker maken door het even te verwarmen in de magnetron, wat lauwwarm water toe te voegen of wat natvoer door de brokken te mengen. Ook het aanpassen van voedermomenten kan helpen - probeer kleinere porties aan te bieden op vaste tijden en haal niet opgegeten voer weg.
Het is tijd om erop uit te gaan naar de dierenarts als je puppy langer dan 12 uur niet eet, je volwassen hond meer dan twee dagen niet eet, je hond ook niet of weinig drinkt, er bijkomende symptomen zijn of je hond snel gewicht verliest. De dierenarts kan onderzoeken of er een medische oorzaak is en gerichte behandeling voor schrijven.
Een nieuwe hond heeft tijd nodig om te wennen. Geef hem rust en regelmaat. Bied het vertrouwde voer aan en forceer niets. De meeste honden beginnen vanzelf weer te eten als ze gewend zijn aan hun nieuwe omgeving.
Bij een zieke hond is het extra belangrijk om de vochtbalans in de gaten te houden. Overleg met de dierenarts over aangepaste voeding of voedingssupplementen. Soms is tijdelijk sondevoeding nodig om je hond door een moeilijke periode heen te helpen.
Om problemen met eten te voor komen, kun je het volgende doen:
Een gezonde volwassen hond kan weliswaar enkele dagen zonder eten, maar het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen als je hond niet wil eten. Let goed op bijkomende symptomen en raadpleeg bij twijfel een dierenarts. Met de juiste aanpak en eventuele behandeling kun je de eetlust van je hond meestal weer oppeil brengen.
De belangrijkste punten om te onthouden zijn dat puppy’s maximaal 12-24 uur zonder eten kunnen, volwassen honden 3-5 dagen (maar dit is niet gezond), en dat niet drinken ernstiger is dan niet eten. Bij twijfel is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen. Voorkom problemen door goede verzorging en het aanhouden van een vaste routine.