27 January, 2025, Honden training
Is jouw hond tegen de avond ook zo onrustig of vervelend? In deze blog ontdek je waarom je hond dit gedrag vertoont en krijg je praktische tips om hier op een positieve manier mee om te gaan. Van het herkennen van overprikkeling tot het opbouwen van een rustgevende routine - deze blogpost helpt je je hond ’s avonds rustiger te maken.
Het is een herkenbaar probleem voor veel hondeneigenaren: zodra de avond valt lijkt je hond ineens extra energie te krijgen. Dit kan zich uiten in rondrennen, blaffen of zelfs destructief gedrag zoals het kapotbijten van spullen. Deze plotselinge onrust heeft vaak te maken met opgebouwde energie en prikkels gedurende de dag. Veel mensen denken dat hun hond gewoon vervelend doet, maar er zit meestal een duidelijke reden achter dit gedrag. Onderstaand een foto van onze toy doodle die ’s avonds vervelend was en zijn knuffel heeft stukgemaakt:
Een overprikkelde hond kan moeite hebben om tot rust tekomen. Prikkels stapelen zich gedurende de dag op, en zonder goede uitlaatklep kan dit ’s avonds tot uiting komen. Let op signalen zoals overmatig blaffen, rusteloosheid en verhoogde alertheid. Het is belangrijk om deze signalen vroeg te herkennen zodat je dit vroegtijdig kan voorkomen.
Een voorspelbare dagindeling kan wonderen doen voor een onrustige hond. Net als kleine kinderen hebben honden behoefte aan structuur en regelmaat in hun dag. Een voorspelbaar ritme geeft ze houvast en helpt ze zich veilig te voelen.Door hier rekening mee te houden, voorkom je veel problemen in de avonduren.
Dit kun je doen:
Je hond heeft naast fysieke beweging ook mentale prikkels nodig. Een hond die mentaal moe is, zal ’s avonds makkelijker tot rust komen. Denk aan snuffelspelletjes, korte trainingen of nieuwe plekken verkennen. Wissel deze activiteiten regelmatig af om het interessant te houden.
Om je hond ’s avonds kalmer te krijgen, kun je verschillende strategieën toepassen. Begin met het creëren van een vaste avondroutine. Zorg ook voor een rustige omgeving met gedimde lichten en eventueel wat rustige muziek. Een comfortabele rustplek is onmisbaar - dit kan een bench of een fijn hondenkussen zijn.
De beste manier om je hond tot rust te krijgen is door een vaste routine aan te houden. Sluit de dag bijvoorbeeld af met een ontspannen wandeling, gevolgd door knuffelmomenten op de bank. Sommige honden vinden het fijn om nog even op een kauwbot te kauwen voordat ze gaan slapen. Het belangrijkste is dat je consequent bent in wat je doet.
Soms heeft onrustig gedrag een medische oorzaak. Het is verstandig om een dierenarts te raadplegen als het gedrag plotseling verandert of als je hond ook fysieke klachten heeft. Let ook op als de onrust extreem is of lang aanhoudt - dit kan wijzen op onderliggende problemen die aandacht nodig hebben.
Avond onrust bij honden komt veel voor maar is meestal goed aan te pakken met de juiste aanpak. Door een goede balans te vinden tussen activiteit en rust, en door gestructureerd een avondroutine aan te houden, help je je hond om ’s avonds beter tot rust te komen.
Onthoud dat elk hondenras anders is en dat het vinden van de juiste aanpak soms wat tijd kost. Met geduld, begrip en positieve bekrachtiging kun je samen met je hond werken aan ontspannen avonden. Blijf het gedrag van je hond observeren en pas je aanpak aan waar nodig. Bij twijfel is het altijd verstandig om een professional te raadplegen die je verder kan helpen.