2 January, 2025, Honden training
Heeft jouw hond ook zo’n last van vuurwerk? In deze blog ontdek je niet alleen waarom honden hier zo angstig van kunnen worden, maar krijg je ook praktische tips om je trouwe viervoeter te helpen. Want niemand wil zijn maatje zien lijden tijdens de feestdagen.
Het is helemaal niet gek dat je hond bang is voor vuurwerk. Hun gehoor werkt namelijk vele malen sterker dan dat van ons. Waar wij mensen de knallen al behoorlijk hard vinden, is het voor hen echt oorverdovend. Hun oren kunnen geluiden oppikken die wel vier keer zo ver weg zijn als wat wij kunnen horen.
Daarnaast zijn honden van nature heel alert op plotselinge geluiden. In het wild betekenen onverwachte harde knallen meestal gevaar. Die natuurlijke reactie zit er nog steeds in, ook al ligt je hond nu veilig op de bank.
Een slechte ervaring op jonge leeftijd kan ook zorgen voor vuurwerk angst. Misschien is je hond als pup enorm geschrokken van een onverwachte knal, of heeft hij nooit geleerd dat vuurwerk geen gevaar betekent.
Elke hond reageert anders op de stress van vuurwerk. De meest voorkomende signalen zijn:
Je hond kan ook fysieke klachten krijgen van de stress. Sommige honden worden misselijk of willen niet meer eten. Anderen krijgen last van diarree of gaan overmatig drinken.
Begin ruim van te voren met de voorbereidingen. Maak een veilige plek in huis waar je hond zich kan terugtrekken als hij bang wordt. Dit kan een bench zijn met een kleed er overheen, of een rustige kamer waar de geluiden gedempt binnen komen.
Je kunt je hond helpen wennen aan de geluiden door thuis alvast rustig te oefenen. Speel bijvoorbeeld geluidsopnames van vuurwerk af op heel laag volume, terwijl je hond lekker aan het spelen is of een bot krijgt. Bouw dit heel langzaam op.
Er zijn verschillende producten die je hond kunnen helpen ontspannen:
Een foto van een thundershirt:
Soms is de angst zo erg dat je hond echt hulp nodig heeft. De dierenarts kan kalmerende medicatie voorschrijven als dat nodig is. Maar gebruik dit alleen in overleg, want niet elk middel is geschikt voor iedere hond.
Als je hond zo angstig is dat hij zichzelf of anderen in gevaar brengt, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een gedragstherapeut of dierenarts kan je helpen met een behandelplan op maat.
Onthoud dat jouw kalme houding heel belangrijk is. Honden zijn meesters in het aanvoelen van onze emoties. Als jij rustig blijft, help je je hond ook om minder gestresst te zijn.
Laat je hond nooit alleen als er vuurwerk wordt afgestoken. Jouw aanwezigheid geeft hem houvast in deze spannende tijd. Met de juiste voorbereiding en begrip komen jullie samen deze periode wel door. Misschien wordt je hond nooit een fan van vuurwerk, maar met deze tips kun je de angst wel een stuk dragelijker maken. Begin op tijd met voorbereiden, blijf geduldig, en vier samen een zo rustig mogelijk nieuwjaar.