Koop hier uw hondennaamplaatje

Wanneer mag een pup bij andere honden

featured

8 March, 2025, Honden training

Socialisatie speelt een enorme rol in de ontwikkeling van je pup. De eerste ervaringen met andere honden bepalen grotendeels hoe je hond later met soortgenoten om zal gaan. Maar wanneer kun je je pup eigenlijk veilig in contact brengen met andere honden? In deze blogpost delen we belangrijke informatie die je nodig hebt voor een goede socialisatie voor jouw pup.

De socialisatieperiode van een pup

De socialisatieperiode van je pup loopt van ongeveer 3 tot 16 weken. In deze weken is je puppy super ontvankelijk voor nieuwe ervaringen en indrukken. Wat hij nu leert, vormt de basis voor zijn gedrag als volwassen hond. Bij de fokker heeft je pup al kennis gemaakt met zijn nestgenootjes en moederhond. Dit is de eerste stap in het socialisatie proces. Zodra je pup bij jou in huis komt (meestal rond 8-9 weken), ben jij verantwoordelijk voor zijn verdere sociale ontwikkeling.

Puppy bij andere honden

Hoewel het ontzettend belangrijk is om je pup te socialiseren, moet je dit altijd af wegen tegen de gezondheidsrisico’s. Jonge pups zijn namelijk nog niet volledig beschermd tegen ziektes die ze van andere honden kunnen oplopen.

Vaccinaties en veiligheid

Voordat je pup alle prikken heeft gehad, is hij kwetsbaar voor verschillende ziektes zoals parvo, die levens bedreigend kunnen zijn. Het typische vaccinatieschema ziet er zo uit:

  • 6-8 weken: Eerste vaccinatie (vaak al bij de fokker)
  • 9 weken: Tweede vaccinatie
  • 12 weken: Derde en meestal laatste basisvaccinatie

De meeste dierenartsen raden aan om grote, onbekende groepen honden te vermijden totdat je pup alle inentingen heeft gehad. Dit betekent meestal wachten tot ongeveer 2 weken na de laatste vaccinatie (rond 14-16 weken). Maar je kunt je pup toch op een veilige manier laten kennismaken met andere honden, ook voordat hij volledig ingeënt is:

  1. Kies honden waarvan je zeker weet dat ze gezond en volledig gevaccineerd zijn
  2. Begin met rustige, evenwichtige volwassen honden die goed met puppy’s omgaan
  3. Organiseer ontmoetingen in jouw tuin of die van vrienden, niet in openbare hondenparken
  4. Let op tekenen van stress bij je pup en houd de interacties kort en positief

Stappenplan voor succesvolle introducties

Het introduceren van je pup bij andere honden moet stap voor stap gebeuren. Haast je niet, neem de tijd en laat je pup in zijn eigen tempo wennen. Start op neutrale grond, waar geen van beide honden territoriumgedrag zal vertonen. Een rustig parkje of een stuk bos waar weinig andere honden komen is ideaal.

Let op lichaamstaal

De lichaamstaal van beide honden verteld je veel over hoe de ontmoeting verloopt. Positieve signalen zijn een ontspannen houding, speelse bewegingen en een kwispelende staart. Grijp in als je tekenen van stress ziet zoals verstijven, opgetrokken lippen, grommen of als je pup steeds probeert weg te kruipen. Let ook op speels bijtgedrag en leer je pup hier op tijd grenzen in kennen. Niet elke hond is geschikt als eerste speelkameraad voor je puppy! Als je volwassen hond blaft naar andere honden, is het belangrijk om eerst dit gedrag aan te pakken voordat je je pup introduceert.

Een puppy staand op achterpoten

Korte, positieve sessies werken het best. Eindig altijd op een positieve noot, voordat één van beide honden moe of overprikkeld raakt.

De weg naar volledige socialisatie

Zodra je pup volledig gevaccineerd is (rond 16 weken), kun je beginnen met uitgebreidere socialisatie. Een puppycursus is een geweldige plek om je pup in een gecontroleerde omgeving met andere jonge honden te laten spelen.

Bouw het contact met andere honden langzaam op. Begin met één-op-één ontmoetingen en ga dan pas over op kleine groepjes. Vermijd in het begin nog steeds drukke uitlaatveldjes waar veel hondenpoep ligt en waar je geen controle hebt over welke honden er komen.

Het allerbelangrijkste is dat elke interactie je pup helpt om positieve associaties op te bouwen met andere honden. Beloon goed gedrag altijd met veel lof en eventueel geschikte beloningssnacks voor je puppy. Op die manier ontwikkelt hij zich tot een sociale en evenwichtige volwassen hond.

Naast socialisatie met andere honden is het ook belangrijk om je puppy aan verschillende omgevingen te laten wennen. Als je dichtbij woont, kun je bijvoorbeeld overwegen om je pup voorzichtig te introduceren aan het strand, waar hij kan kennismaken met nieuwe geuren, texturen en geluiden. Net als bij ontmoetingen met andere honden, is ook hier een geleidelijke aanpak belangrijk.

De conclusie

Onthoud dat elke pup zijn eigen tempo heeft. Sommige pups zijn van nature zelfverzekerd en durven meteen op andere honden af te stappen. Andere hebben meer tijd nodig om zich op hun gemak te voelen. Respecteer altijd het tempo van jouw pup en forceer nooit interacties.

Met geduld, positieve bekrachtiging en goede timing help je jouw pup om uit te groeien tot een sociale en zelfverzekerde hond. Voor meer structuur in je trainingsaanpak kun je ook clickertraining overwegen, wat uitstekend werkt tijdens socialisatiemomenten. Je pup zal je dankbaar zijn voor de positieve ervaringen die je hem nu laat op doen, want deze vormen de basis voor alle ontmoetingen in zijn latere leven.

Q&A


Meestal 2 weken na de laatste vaccinatie (rond 14-16 weken). Vraag altijd je dierenarts om persoonlijk advies.

Ja, maar alleen met gezonde, gevaccineerde honden in een veilige privéomgeving zoals je tuin. Vermijd openbare uitlaatplekken.

Related Posts

Wanneer mag een pup bij andere honden

Puppy bijten afleren: 6 tips om bijtgedrag hond te voorkomen

15 April, 2025

Wanneer mag een pup bij andere honden

hoe lang mag een pup wandelen | puppy uitlaatschema & tips

2 April, 2025

Wanneer mag een pup bij andere honden

Hondentraining clicker: Gratis cursus clickertraining hond

3 February, 2025

© 2025 Honden training